10 интересни факта за съня

On 17.06.2013

Сънят е несъзнателното състояние, присъщо за повечето бозайници, птици, риби и за някои безгръбначни, характеризиращо се със забавяне на дейността на тялото и организма. Периодичният сън е необходим за оцеляването. Освен за почивка на тялото, сънят е от съществено значение за психичното и здравословно състояние. По-малко от 6 часа сън на нощ увеличава риска от инсулт, дори и да се води здравословен начин на живот. Това обаче не означава да се спи повече от достатъчното, тъй като и прекомерният сън вреди на здравето. Повече от 8 часа сън могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Известно е, че бременността повишава нуждата от сън с няколко часа. Тя е зависима и от характера на работата. Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим повече от 8-9 часа, след като се събудим, се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене. Според специалистите, алкохолът увеличава умората и намалява продължителността на дълбокия сън, фаза, през която организмът си почива. Липсата на този стадий от съня има пагубен ефект върху концентрацията, двигателните умения и паметта.

 Ако не спите поне по 7 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната дрямка, дори и само за половин час, пък има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката. В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците.

Ето и още 10 интересни факта за съня:

1. Морийн Уестън е американката, която постави рекорда за най-дълго безсъние. Тя не затвори очите си цели 18 денонощия и 17 часа. Получила халюцинации, но жизнените й показатели били стабилни.

2. Страхът от заспиване се нарича „Клинофобия“. Хората, които страдат от нея се страхуват да не умрат в съня си.

3. Ако се чудите защо се събуждате преди да ви звънне алармата, това не се дължи на биологичния часовник, а на хормона андренкортикотропин. Той ни алармира, че е време да ставаме и ни подготвя психически за събуждането.

4. Жените спят с минута по-малко от мъжете. Покоите на дамите се равняват на 9 часа и 7 минути, а тези на мъжете – 9 часа и 8 минути.

5. Февруарският ни сън е най-непоносим и почти невъзможен. Британски учени установиха, че през този месец хората по света заспиват с по 8 минути по-късно и се будят по-често през нощта, в резултат на което на сутринта се чувстват като бити.

6. Ако спите с отворени очи, но дори не подозирате за това, то знайте, че вие имате така наречената „котешка дрямка“.

7. Липсата на сън за 4 денонощия води до халюцинации.

8. Заспалите зад волана шофьори са предизвикали голяма част от катастрофите в световен мащаб. Ефектът на 0.05 промила алкохол в кръвта без да сте пили се постига, ако не сте спали 17 часа.

9. През първите си 5 години децата лишават родителите си от 400-750 часа сън.

10. Денонощният достъп до интернет и сърфирането из социалните медии и други сайтове в мрежата, карат мозъка да се „хипнотизира“ и да не мисли за сън.

 

Comments are closed.