10 храни и напитки против стареене

On 10.06.2013

Възможно ли е да забавим процесите на стареене само чрез своята диета? Да, това е напълно възможно. Истинската красота идва отвътре. Тялото ни само може да се лекува и да се бори срещу процесите на стареене с помощта на правилно хранене. То има нужда от енергия и суров материал. Те са необходими за правилното функциониране на клетъчното делене. Тялото е съставено от клетки, които умират и се заместват с нови. Когато клетката не е получила правилната храна, тя се замества с по-слаба клетка всеки път. Този процес се нарича дегенерация или стареене. А когато клетката е получила суров материал и енергия, тя се замества с по-силни клетки. Този процес се нарича регенерация или антиейджинг.

 

Ще Ви представим списък с конкретни храни и напитки с антиейджинг ефект, които ще помогнат на тялото Ви да се пребори със свободните радикали. При включването им в дневното си меню несъмнено ще се почувствате по-леки, по-здрави и по-енергични.

 

1. Авокадо  плод, но в действителност консумиран като зеленчук, той е отличен източник на моно наситени мастни киселини и витамин  Е, които поддържат кожата здрава и предотвратяват стареенето й. Консумирайте или като част от гуакамоле или го нарежете в салатата си.

2.Плодовете от семейството на беритата – ягоди, малини, череши, боровинки. Всички те съдържат флаваноиди, които са мощни антиоксиданти, защитаващи тялото от вредите на свободните радикали и стареенето. Консумирайте ги за закуска на празен стомах или ги прибавете в ядкови шейкове.

3.Кръстоцветни зеленчуци – броколи и зеле, които имат антиканцерогенни свойства. Консумирайте ги 1-2 пъти седмично като ги включите в салатите си.

4.Чесън – консумацията на скилидка чесън на ден помага на организма в борбата с рака и сърдечно-съдовите болести. Овкусявайте салатите си с него или го прибавете към препечени филийки пълнозърнест хляб.

5.Ядки – като бадеми, орехи и кашу са богати на минерали - калий, калций, магнезий, желязо, цинк и селен. Те повишават защитата на имунната система, предпазват от рак и подобряват състоянието на кожата. Консумирайте ги само сурови. Опитайте и под формата на шейк.

6.Зелен чай  смятан от хилядолетия за антиейджинг напитка в Азия, той е евтин, вкусен и Ви прави по-енергични благодарение на ниското съдържание на кофеин в него. Започвайте деня си с чаша ароматен зелен чай с мед.

7.Диня и пъпеш – както плода, така и семките са хранителни и богати на витамини А, В, С и Е, на селен и цинк, които се борят срещу свободните радикали и стареенето. Консумирайте ги само на празен стомах и никога за десерт или с други храни.

8.Домати – те са най-богатият източник на ликопен, който е мощен антиоксидант. Това ги прави изключителна антиейджинг храна, която предпазва кожата Ви от ултравиолетовите лъчи. Консумирайте ги сурови, в салати в съчетание със зехтин.

9.Зехтин – той е противовъзпалителна храна, която трябва да се консумира всекидневно. Предпочитайте студено пресования, който е богат на витамин Е и овкусявайте с него салатите си, но не го използвайте за готвене.

10.Вода – пийте достатъчно чиста вода всеки ден, за да сте здрави и енергични. Водата помага на тялото да изхвърли токсините. Постарайте се да пиете само филтрирана и изворна вода.

 

Comments are closed.