Ресторант „Едно време“ гр. Карлово

On 12.07.2012

Ресторант, чардак и двор Едно време

Не само името на този наистина интересен и класен ресторант е тематично. Карловската архитектура винаги е била чудата, но тази къща, строена през ХVІІІ век, бие всички рекорди. Представете си само, богатият й собственик е решил, че ще има собствена канализация, а баните и тоалетните ще са вътре в къщата… Нещо нечувано за времето си. То обаче не прощава дори на най-напредничавите и в края на ХХ век от къщата е останала само част от портата. Новите собственици я възстановяват по скици и рисунки, запазени от карловци, за да я превърнат в ресторант с уникална архитектура, интериор и кухня.

Повечето елементи на интериора са ръчна изработка – дело на местни майстори на дърворезбата, леярството, железарството. Таваните са с типичната за Карлово дърворезба, а подът е орехов, също правен на ръка. Чардакът и градината носят прохлада през лятото, а кладенецът осигурява студена вода от Балкана. Той захранва и вадичката, където плува обядът ви – пъстърва. Едно от забележителните неща в ресторанта е кухнята – не случайно „Едно време“ взе награда за дебют от сп. „Бакхус“ през 2002 г. Табашка салата, Сюзма, Овчарска торбичка, „Бохча“ гювеч, Чаламичка, Книжен кебап (по идея, пре скочила тук от Беклемето) са само част от гозбите, вдъхновени от карловските традиции и Балкана и изпълнени с местни свежи продукти.

Една от гордостите на заведението е Aнасонлийката „Едно време“, произвеждана по рецептите и технологията на старите карловци. Трябва да признаем и още нещо – сайтът на заведението е един от най-добрите ресторантски сайтове у нас. Докато го разглеждате, можете дори да послушате валсове или стари градски песни за тотална тематизация.

www.ednovreme.bg

 

20 Responses to “Ресторант „Едно време“ гр. Карлово”

Trackbacks & Pings