Десетте най-скъпи офис сгради в Ню Йорк

On 19.06.2012

 

GM BuildingВ ерата на най-доходоносния бизнес с недвижими имоти в Ню Йорк рекорди по скъпотия се поставят всекидневно.
Бизнесът обаче е сигурен в едно – стойността на една инвестиция се определя от две неща – броят на предлаганите офиси и тяхната цена.
Ако за разпродажба се представи всяка офис сграда в Ню Йорк, коя ли ще се окаже най-скъпата?

GM Building

На първо място в нея е представена офис сградата на Дженерал Мотърс на Пето авеню, която е надвесена над Сентръл парк и Мадисън авеню. Разгърнатата и площ е на почти чудовищните 170 000 кв. метра с главозамайващи цени на предлаганите офиси! Ако тази сграда излезе на пазара и се стигне до продажба, брокерите слагат минималната цена от $4 милиарда. В момента тя е притежание на семейство Маклоу, които я придобиха през 2003 г. за скромните $1.4 милиарда.

MetLife Building

Вярно е, че MetLife Building, позната по-рано под името Pan Am Building, е разположена в самото сърце на Ню Йорк – на Пето авеню, и че дразни погледа на всеки нормален нюйоркчанин. Брокерите обаче я оценяват по пазарната и стойност. А тя никак не е малка – през 2005 г. я купува бизнесменът Тишман Спейър за рекордните тогава $1.72 милиарда, но е сигурен, че, ако я продаде днес, би получил двойно повече.

Rockefeller Center

Собственост на Тишман Спейър е и прочутият Рокфелеров център с неговите 12 отделни сгради на обща площ повече от 560 000 кв. м. Според брокерите всеки кв. м. в комплекса струва умопомрачителните $15 000. Което прави цената на комплекса повече от $8 милиарда. „Комплекс като този е произведение на изкуството”, твърди обаче създателят му Джоузеф Моиниън. И е уверен, че сумата никак не е прекалена. Тишман Спейър го придобива през 1996 г. едва за $1.85 милиарда. Всъщност със собствеността си и върху имоти като Chrysler Building и „кулата на цигарите” – Stuyvesant Town–Peter Cooper Village, той е може би най-големият предприемач не само за Ню Йорк.

9 West 57th Street

Наклонената стъклена фасада на тази сграда е станала символ на Манхатън. Собственост в момента на Шелдън Солоу, тя включва в пространството си открита арт-галерия отпред и… главозамайващи цени за офисите вътре. Наемите за горните етажи стартират от минималните $2000 за кв. м., но затова пък гледката към Сентръл парк е великолепна.

245 Park Avenue

Кулата на 245 Park Avenue със своите 150 000 кв. м. площ заема почти цялото пространство между 46-а и 47-а улица – доста място за район, в който цените са, меко казано, солени. Сградата е известна и с това, че в нея се намират централните офиси на бейзболната Major League.

277 Park Avenue

В непосредствена близост до кулата на 245 Park Avenue се извисява и 51-етажната 277 Park Avenue, чиято цена при продажба лесно би стигнала $2 милиарда. Освен като идеално място за търговия, тя е известна и като дом на милиардера J.P. Morgan.

7 World Trade Center

Съвсем нова – дори оборудването и все още не е довършено. Но когато това стане, супермодерното съоръжение ще стане една от атракциите на Ню Йорк. Предварително в нея вече са дадени под наем почти 5000 кв. м. на световно известната Moody’s Investors Service.

One Bryant Park

Все още стърчи като скелет и кулата на The Bank of America на 42-ра улица, точно между Пето и Шесто авеню. Петдесет и четириетажната сграда обаче е разположена на стратегическо място и се очаква, когато догодина бъде готова, да е един от брилянтите на архитектурата. Нейните собственици още отсега имат рядката привилегия да предлагат офисите на открит търг. При начална цена от $1000 за квадратен метър това прави приходи от наем за над $3 милиарда – още преди сградата да е влязла в експлоатация!

4 Times Square

Разбира се, Ню Йорк без Таймс скуеър не би бил същият. А площадът не би бил толкова известен без собствения си небостъргач – Condé Nast Building, завършен през 1999 г. Днес той е една от престижните за наемане сгради, но въпреки високите цени на наемите, офиси в него трудно се намират.

The Seagram Building

Накрая, най-обсъжданата в Ню Йорк офис сграда -Тhe Seagram Building. „Прекрасна е!”, твърдят за нея познавачите и предвиждат да се превърне в хит на пазара за недвижими имоти, макар че със сравнително малката си площ едва ли ще може да прескочи бариерата от $2 милиарда.Това едва ли е от значение, при положение че се очаква наемите за кв. м. да достигнат рекорд от до $20 000. Доста височко дори и за достатъчно имащите, признават дори виделите доста брокери от Cushman & Wakefield. 

49 Responses to “Десетте най-скъпи офис сгради в Ню Йорк”